EVC maakt ervaring zichtbaar!

EVC maakt je ervaring zichtbaar.

Mensen kunnen meer dan hun diploma's vertellen. Door te werken, jezelf in een hobby te ontwikkelen of door gewoon een gezin te hebben leer je iedere dag nieuwe dingen. Je doet kennis en kunde op en je ontwikkelt ongemerkt competenties die voor een werkgever interessant zijn. Deze competenties die je ontwikkelt door informeel leren zijn vaak onzichtbaar. Jij bent je niet bewust van de waarde van je competenties en een werkgever kan aan jouw gezicht niet aflezen wat je weet en kunt.

Met EVC kun je je competenties zichtbaar maken in een diploma of certificaat. Zo kun je aan werkgevers aantonen wat je weet en kunt. Dit legt de weg open naar een nieuwe functie. Jijzelf word je bewust van je waarde. Zo kun je nadenken over een nieuwe carrièrestap. 

EVC, wat is het?

Met EVC (Erkennen van verworven competenties) kun je aantonen dat je (werk) ervaring gelijk staat aan het niveau van het MBO-diploma. Je stelt in 8 weken onder begeleiding van de portfoliobegeleider een portfolio samen met bewijsstukken over wat je weet en kunt in een MBO-beroep. Na 8 weken beoordeelt de vakassessor je portfolio en stelt in een assessmentgesprek je ervaring vast. De beoordeling ontvang je in het Ervaringscertificaat.

Meetlat van je ervaring

Je kunt je ervaring laten beoordelen op de competenties van één van de 600 Nederlandse MBO-beroepen, de HBO-beroepen of de Branche-erkende beroepen in het Ervaringscertifucaat. Het Ervaringscertificaat verzilver je naar een erkend diploma of certificaat.

Erkend EVC-aanbieder

Alleen erkende EVC-aanbieders kunnen je Ervaringscertificaat opstellen. KCM4EVC BV is een door het Nationaal Kenniscentrum EVC erkend EVC-aanbieder. 

Portfolio-route

EVC is geen opleiding, maar een methode om je ervaring te laten beoordelen in het Ervaringscertificaat. Daarvoor stel je een portfolio samen met bewijsstukken over je ervaring. Je schrijft ervaringsverslagen, verzamelt beroepsproducten en je laat je ervaring beoordelen in getuigschriften.

Ervaringscertificaat

Na sluiting van de portfoliotermijn beoordeelt de vakassessor hoe je met het bewijs in je portfolio hebt aangetoond dat je ervaring gelijk staat aan het MBO-diploma. De vakassessor houdt een assessment dat bestaat uit een interview. Ook kan de vakassessor je ervaring beoordelen in een werkplekbezoek. Het Ervaringscertificaat is het beoordelingsrapport. Het beschrijft wat je weet en kunt in het MBO-beroep. Voor werkgevers is het een bewijs waarmee je je directe inzetbaarheid kunt aantonen. Ook kan een werkgever lezen wat je nog in je werk kunt bijleren in het beroep.

Verzilveren naar een erkend diploma

Het Ervaringscertificaat kun je verzilveren naar een erkend diploma. Wil je op de Arbeidsmarkt je waarde aantonen, dan verzilver je naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute. Dit bewijs is het diploma voor mensen die op de Arbeidsmarkt het MBO-beroep hebben geleerd. Je kunt ook bij een met ons samenwerkende Examencommissie van het ROC je Ervaringscertificaat verzilveren naar het MBO-diploma. In deze route dien je deel te nemen aan de landelijke examens taal en rekenen. De Examencommissie neemt een besluit om te verzilveren naar het MBO-diploma als je in je Ervaringscertificaat een volledige erkenning hebt behaald en geslaagd bent voor de landelijke taal en rekenexamens. MBO-verzilvering is alleen belangrijk voor beroepen waar het MBO-diploma een wettelijke titel is, zoals MBO-verpleegkundig en Verzorgende-IG.

Arbeidsmarktroute

Heb je na ontvangst van je Ervaringscertificaat nog ervaring tekort in het MBO-beroep? Dan kun je deze zelf bij je werkgever bij gaan ontwikkelen. Je kunt ook bij onze partner KCM Training & Opleiding BV begeleiding vragen van een docent door jezelf te ontwikkelen in het Ontwikkelportfolio. Heb je je ervaring aangevuld en daar bewijs van verzameld? Dan kun je je aanvullende ervaring alsnog laten erkennen  in het Ervaringscertificaat. In de Arbeidsmarktroute kun je leren in je eigen werk en bij je eigen werkgever.

Informatie voor deelnemers en organisaties

Maak een keuze uit EVC voor deelnemers of EVC voor organisaties om meer informatie te lezen.

Contact

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.