Informatie voor deelnemers - EVC-procedure

De EVC-procedure van KCM4EVC is erkend door het Nationaal Kenniscentrum EVC en voldoet aan de Kwaliteitscode EVC. De EVC-procedure bestaat uit de stappen: Intake, Portfolio, Assessment en Rapportage. Op deze pagina informeren we je over de stappen in de EVC-procedure.

Intake

In de intake meet je je ervaring ten opzichte van het MBO-beroep met een gedetailleerde vragenlijst. Onze adviseurs bespreken het traject door. Samen maken we de afweging of je je ervaring gaat laten beoordelen in het Ervaringscertificaat (EVC-procedure) of eerst laat meten in het Ervaringsprofiel (EVP-procedure). We leggen eerst de EVC-procedure in zijn geheel uit en leggen je daarna het verschil uit tussen de beide procedures.

Portfolio

Om je ervaring te kunnen beoordelen ga je in een digitaal portfolio je ervaring uitwerken met bewijsstukken. In een periode van 8 weken ga je het digitaal portfolio invullen. Je wordt begeleidt door onze portfoliobegeleider en je krijgt drie keer feedback om je portfolio aan te passen. De eerste twee weken vul je je gevolgde opleidingen en trainingen in en registreer je je werkervaring. Deze onderbouw je met bewijsstukken. Verder vul je een vragenlijst in, waarmee je je ervaring vergelijkt met de werkprocessen en competenties van het door jou gekozen beroep. De laatste 6 weken ga je je ervaring inhoudelijk uitwerken. Je ontvangt van ons een portfolio-proeve, waarin bewijssuggesties staan. Per werkproces werk je twee ervaringen die je hebt meegemaakt uit in een ervaringsverslag, je voegt beroepsproducten bij waarmee je de ervaring laat zien en je vraagt getuigschriften op van de leidinggevende of senioren die je ervaring kunnen beoordelen. In onze instructiemodule vind je veel voorbeelden, tutorials en formats die je kunt gebruiken. Als je de portfolio-proeve hebt uitgewerkt en de feedback van de portfolio-begeleider hebt opgevolgd, dan kan de vakassessor volgens de bewijsregels je competenties gaan beoordelen. Na 8 weken sluit je portfoliotermijn. Je bent in de 8 weken ongeveer 60 uur bezig met het uitwerken van de bewijsstukken volgens de portfolioproeve. Daar komt de uitvoering van de opdrachten in je werk of vrijwilligerswerk bij.

Assessment

Na het sluiten van je portfolio wordt je portfolio beoordeeld door de vakassessor. De vakassessor beoordeelt of je portfoliobewijs voldoet aan de EVC-bewijscriteria. Dit betekent dat je de portfolio-proeve goed moet hebben uitgewerkt. Als je bewijs voldoet aan de criteria "variatie" (twee situaties uitgewerkt in een verslag met de beroepsproducten), "relevantie" (de bewijsstukken zijn relevante stukken die je ervaring in een werkproces laten zien), "authentiek" (de bewijsstukken zijn door jouzelf gemaakt), "actueel" (de bewijsstukken zijn recent en niet ouder dan drie jaar), "kwantititeit" (je toont aan dat je een half jaar fulltime of een jaar parttime ervaring hebt), dan kan de vakassessor je competenties beoordelen. 

Na de portfoliobeoordeling neemt de vakassessor een assessment af.  Het assessment bestaat uit een interview waarin je je portfolio en je ervaring verdedigd. Ook kan de vakassessor je vragen om iets voor te doen in de praktijk. De vakassessor beoordeelt of je portfolio authentiek is en aansluit bij de beoordeling in het assessment.

Rapportage

Na het assessment ontvang je de officiële en formele beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat. Het Ervaringscertificaat beschrijft of je een onderdeel van het beroep wel of niet hebt behaald. Verder beschrijft het Ervaringscertificaat hoe je een onderdeel in je portfolio en het assessment hebt behaald. Dit is het officiële beoordelingsrapport van je ervaring dat je kunt verzilveren naar een erkend diploma en daarmee werkgevers een officiële beoordeling van je inzetbaarheid in een beroep geeft. 

De rapportage spreek je na met de trajectbegeleider of de portfoliobegeleider. Je kunt als je het niet eens bent met de beoordeling de beroep en bezwaarprocedure starten. Als je het eens bent met de beoordeling, dan ontvang je het Ervaringscertificaat in tweevoud per post en kun je het digitale exemplaar downloaden uit je portfolio-omgeving. Met het afgeven van het Ervaringscertificaat kun je jezelf verder ontwikkelen of verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute en/of het erkende MBO of HBO diploma.

Aanhangsel Ervaringscertificaat - tweede procedure gericht op werkprocessen die nog onvoldoende tot je ervaring behoorden

Als uit de beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat blijkt dat er nog onderdelen van het beroep zijn die je niet hebt behaald, dan ontvang je in de nabespreking een ontwikkeladvies. Je kunt dan heel gericht ervaring gaan opdoen om je ervaring aan te vullen. Ben je daarmee klaar, dan kun je in een nieuwe EVC-procedure het nieuwe bewijs van je ervaring inleveren. Een nieuwe vakassessor beoordeelt het bewijs en houdt een assessmentgesprek gericht op het beoordelen van je nieuwe ervaring. De vakassessor schrijft een Aanhangsel Ervaringscertificaat de beoordeling van je nieuwe ervaring. Zo kun je dus gewoon een volledige beoordeling behalen.

Skillsexamen verpleegtechnische handelingen

In sommige beroepen in de zorg dien je ook aan te tonen dat je bekwaam bent in verpleegtechnische vaardigheden (doktersassistent, MBO-verpleegkundige, Verzorgende-IG, Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg). Om het werkproces verpleegtechnische vaardigheden te laten beoordelen kun je deelnemen aan het Skillsexamen. In dit examen lever je een aftekenboekje aan van praktijkbeoordelaars, waarmee je je bekwaamheid aantoont. In het Skillsexamen wordt dan eerst een toets verpleegkundig rekenen afgenomen. Daarna neemt de verpleegkundig assessor een steekproef van drie afgetekende handelingen. Die voer je volgens protocol uit op een medische oefenpop. De beoordeling van de verpleegkundig assessor ontvang je in een Aanhangsel Ervaringscertificaat.

EVP procedure en het Ervaringsprofiel - proefportfolio

De EVP procedure is een procedure waarin je alleen de fasen intake en portfolio doorloopt. Je stelt dus een portfolio met bewijs samen in de portfoliotermijn van 8 weken. Daarna wordt het portfolio beoordeeld of het voldoet aan de EVC-bewijscriteria. Dit wordt beschreven in het Ervaringsprofiel. Het Ervaringsprofiel is geen officiële beoordeling van je ervaring. Het geeft aan of je portfolio al voldoende gevuld is met bewijs om in de EVC-procedure een goede erkenning te behalen, of dat het bewijs nog moet worden aangevuld. Deze procedure is een generale repetitie om te zien of je de portfolio-proeve geheel kunt uitwerken in een goed bewijsportfolio.

Kies een onderwerp in het menu om verder te lezen of klik op de button om verder te lezen.

Contact

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.