Tandartsassistente MBO niveau 4

Behaal je MBO-diploma door je ervaring te verzilveren!

(EVC-procedure 12 weken)

Behaal je MBO-diploma op basis van je ervaring!

Heb je ervaring als tandartsassistente? Ben je door de tandarts of orthodontist aan de stoel opgeleid? Ben je nog niet in het bezit van het MBO niveau 4 diploma? Dan kun je bij KCM4EVC je ervaring laten erkennen in het Ervaringscertificaat en je erkenningen verzilveren naar het erkende MBO-diploma!

Behaal het diploma op basis van je ervaring!

Speciaal voor tandartsassistenten die in de praktijk zijn opgeleid, opent KCM4EVC in samenwerking met ROC Scalda de Erkenningsprocedure (EVC) in 12 weken met aansluitende verzilvering naar het erkende MBO-diploma. Met het diploma op zak hebben jij en je werkgever het bewijs dat je bekwaam bent in je werk als Tandartsassistente. Daarmee voldoe je aan het standpunt van het KNMT (en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Tuchtrechter bij beroepsongevallen) dat iedereen die werkzaam is in de mondzorg aantoonbaar bekwaam moet zijn. 

Resultaat

In de Erkenningsprocedure van 12 weken ga je je ervaring aantonen in de landelijke MBO-standaard voor Tandartsassistente MBO-niveau 4. In het Ervaringscertificaat ontvang je de erkenning op je werkervaring die gelijk staat aan het MBO-diploma. Het Ervaringscertificaat kun je bij ROC Scalda verzilveren naar het MBO-diploma, waardoor je je aantoont bekwaam te zijn  voor het werken in de mondzorg.

Werkwijze

In een periode van 8 weken toetst je onder begeleiding van een ervaren portfoliobegeleider je ervaring aan de criteria van de landelijke standaard Tandartsassistente MBO niveau 4. Je vult een vragenlijst in, waardoor je je ervaring gaat spiegelen aan de criteria van de door jou gekozen standaard. Zo ga je herkennen waar je ervaring overeenkomt met de standaard en waar je wellicht nog ervaring moet opdoen. Verder start je met het samenstellen van een digitaal portfolio. In het digitaal portfolio registreer je je werkervaring en gevolgde opleidingen en trainingen. Verder kun je beroepsproducten opnemen waarmee je je ervaring wilt aantonen, verzamel je getuigschriften en schrijf je reflectieverslagen.

Na 8 weken wordt je vragenlijst en je portfolio beoordeeld door een ervaren vakassessor. Na de portfoliobeoordeling maakt de vakassessor een afspraak voor het assessment. Dit assessment bestaat uit een interview en eventueel een werkplekbezoek (indien nodig).  De vakassessor beschrijft de erkenning van je ervaring in de landelijke standaard in het Ervaringscertificaat. De beoordeling wordt gecontroleerd door een tweede procesassessor. In week 12 ontvang je het concept Ervaringscertificaat en bespreekt de procesassessor dit met je door. Daarna ontvang je het definitieve Ervaringscertificaat per post.

Voor wie

Om een Erkenningsprocedure te starten dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt meer dan een half jaar fulltime of een jaar parttime ervaring als tandartsassistente.
 • Je beheerst Nederlands in woord een geschrift.
 • Je bent digitaal vaardig en hebt toegang tot het internet. Je dient verslagen te kunnen schrijven in word en je kunt digitale stukken uploaden.
 • Je kunt beroepsproducten opstellen in je werk. Heb je geen werkplek, dan bepalen wij in de intake op welke wijze je de beroepsproducten kunt verzamelen.

Voldoe je niet aan de voorwaarden? Informeer dan even naar onze maatwerkoplossingen!

Landelijke MBO beroepstandaard

Aan de rechterzijde op deze pagina kun je de landelijke MBO-standaard voor Tandartsassistente bekijken. In de Erkenningsprocedure dien je aan te tonen dat de werkprocessen tot je ervaring behoren. Herken je je ervaring in deze beschrijving? Dan kun je je ervaring laten erkennen in de Erkenningsprocedure (EVC) in 12 weken en aansluitend verzilveren naar het MBO-diploma bij ROC Scalda.

Verzilvering naar het MBO-diploma

Heb je na het doorlopen van de Erkenningsprocedure (EVC) in 12 weken alle onderdelen van de landelijke standaard erkend gekregen in je Ervaringscertificaat? Dan kun je de verzilveringsroute in bij ROC Scalda. Je dient eerst deel te nemen aan de landelijke examens voor Nederlands, Engels en Rekenen. Daarvoor dien je minimaal een 6 te halen en één cijfer mag een 5 zijn. In de Erkenningsprocedure doe je thuis een nulmetingstoets voor de examens. Op deze manier kun je thuis oefenen met het maken van een toets. Op basis van de nulmetingsuitslagen kun je de methode opwaarderen naar een 3 maanden licentie en je in 40 uur zelfstudie per vak thuis voorbereiden op het slagen voor de examens. Je kunt jezelf via KCM4EVC opgeven voor de landelijke examens bij ROC Scalda in Zeeland of via ROC A12 in Ede. Nadat je voldoet aan het zakken/slagen criterium voor Nederlands, Engels en Rekenen, neemt de Examencommissie van ROC Scalda je verzilveringsverzoek in behandeling. Neemt de Examencommissie een verzilveringsbesluit, dan kun je je MBO-diploma ophalen.

Duur, data en locatie

Na het opstartgesprek heb je maximaal 8 weken de tijd om je ervaring te spiegelen en te beschrijven in de vragenlijst en een digitaal bewijsportfolio op te bouwen. Gemiddeld ben je 16 uur bezig met het invullen van de vragenlijst en 16 uur met het invullen van je digitale portfolio. Daarnaast heb je tijd nodig om bewijsstukken te verzamelen en op te stellen. Je werkt vanuit thuis op het internet en je wordt op afstand begeleid door een ervaren portfoliobegeleider. Na deze 8 weken sluit je portfolio en start de vakassessor met de beoordeling. In week 12 ontvang je het concept van het Ervaringscertificaat en plant de procesassessor een nabespreking in. Je ontvangt het definitieve Ervaringscertficaat daarna in tweevoud per post.

Investering

De investering in de Erkenningsprocedure EVC bedraagt:

 • Erkenningsprocedure MBO-niveau 4: € 1.495,00 exclusief 21% BTW
 • Bij inschrijving tot 31 januari 2016 ontvang je € 100,00 exclusief 21% BTW korting en een gratis nulmeting voor Nederlands, Engels en rekenen ter waarde van € 45,00.

Herkansing:

Indien je onverhoopt een onderdeel van de landelijke standaard niet erkend hebt gekregen, dan ontvang je met het uitbrengen van het Ervaringscertificaat een gratis ontwikkeladvies om het onderdeel alsnog aan te tonen en te laten erkennen. Het tarief van het tweede assessment, waarin deze stukken beoordeeld worden en de investering in een aanhangsel op je Ervaringscertificaat met de erkenning bedraagt:

 • Aanhangsel ervaringscertificaat: € 495,00 exclusief 21% BTW

Landelijke examens Nederlands, Engels en Rekenen

Je kunt na de Erkenningsprocedure (EVC) deelnemen aan de landelijke examens bij ROC Scalda in Zeeland of bij ROC A12 in Ede. De investering in de deelname bedraagt:

 • Examen Nederlands: € 260,00 (geen BTW-heffing)
 • Examen Engels: € 260,00 (geen BTW-heffing)
 • Examen Rekenen: € 75,00 (geen BTW-heffing)

Verzilvering en diplomakosten

Na het slagen voor de landelijke examens kun je je Ervaringscertificaat verzilveren bij ROC Scalda. Deze investering bedraagt:

 • Verzilvering en diplomakosten: € 425,00 (geen BTW-heffing)

Inschrijven

Je kunt jezelf op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur telefonisch inschrijven op (085) 488 47 61 of een bericht sturen via het formulier op deze pagina.

Voorwaarden

 • Voorafgaand aan het starten van de erkenningsprocedure, sluit je een EVC-overeenkomst.
 • Op trajecten van KCM4EVC BV zijn de Algemene voorwaarden van de Nederlandse Raad voor Training & Opleiding (NRTO) van toepassing.
Informatie, advies, brochure, inschrijven.

Voor informatie, advies, een brochure of een inschrijving kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. U bereikt ons telefonisch op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur op (085) 488 47 61. U kunt ons ook een bericht sturen met het contactformulier op deze pagina en wij bellen u terug!

Informatie & Advies:

085 488 47 61

 

Stel je vraag:

Heb je een vraag? Wil je dat wij contact met je opnemen? Stuur ons een bericht!

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.