Arbeidsmarktroute Kinderopvang

Behaal het bewijs van je ervaring in de Kinderopvang

In de kinderopvang kun je verschillende diploma's behalen. Gastouders kunnen het diploma Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2) behalen, of zich doorontwikkelen naar Pedagogisch werker Kinderopvang (niveau 3), zodat zij ook zelfstandig in een kinderdagverblijf op een groep mogen werken. Medewerkers Buitenschoolse opvang zonder diploma Pedagogisch Werker niveau 3, kunnen in de Arbeidsmarktroute in hun eigen werk leren en afsluiten met het diploma.  Naast Buitenschoolse opvang kunnen zij dus ook zelfstandig op groepen in de kinderopvang ingezet worden. Bestaande Pedagogisch Werkers niveau 3 kunnen eenvoudig in hun eigen werk de stap maken naar niveau 4 en het diploma behalen.

Ontwikkel je ervaring in de kinderopvang in je eigen werk naar een hoger niveau en sluit af met het erkende MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute.

Ervaringscertificaat (EVC-procedure)

Als je ervaring hebt en geen diploma, dan kun je je ervaring in de EVC-procedure in 12 weken laten beoordelen in het Ervaringscertificaat. Deze beoordeling kun je verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute. Dit bewijs is je paspoort voor het werken in de Kinderopvang.

In de portfoliotermijn van 8 weken werk je je ervaring met een portfolio-proeve gericht uit in een digitaal portfolio. Je schrijft ervaringsverslagen, levert beroepsproducten die je hebt opgesteld aan (zoals intakes en activiteitenprogramma's) en getuigschriften van mensen die je ervaring in de praktijk kunnen beoordelen. Na 8 weken sluit je portfolio en beoordeelt de vakassessor je competenties. De vakassessor neemt tevens een interview en een werkplekbezoek af om je ervaring te onderzoeken. Na het assessment ontvang je in het Ervaringscertificaat de officiële beoordeling van je ervaring in het beroep. Je bent ongeveer 60 uur bezig met het uitwerken van het bewijs in je digitaal portfolio. Het assessment duurt 2 tot 3 uur.

Je kunt je ervaring op de volgende beroepsstandaarden laten beoordelen in het Ervaringscertificaat:

 • - Helpende Zorg & Welzijn/Gastouder niveau 2:                              € 1.295,00 exclusief 21% BTW (1.566,95 inclusief BTW)
 • - Pedagogisch werker kinderopvang niveau 3:                                  € 1.395,00 exclusief 21% BTW (1.687,95 inclusief BTW)
 • - Gespecialiseerd Pedagogisch werker Kinderopvang niveau 4:   € 1.495,00 exclusief 21% BTW (1.808,95 inclusief BTW)
 • - Pedagogisch medewerker Jeugdzorg niveau 4:                             € 1.495,00 exclusief 21% BTW (1.808,95 inclusief BTW)

Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute

De beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat kun je voor € 150,00 inclusief 21% BTW verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute. Dit nieuwe bewijs is door de convenantpartners (Stichting van de Arbeids en de overheid) in het leven geroepen om werkende de mogelijkheid te bieden om in een bewijs aan te tonen dat hun ervaring gelijk staat aan het MBO-diploma voor wat betreft de vakkennis en vaardigheden. Met dit bewijs kun je aantonen dat je met je ervaring kunt werken  in de kinderopvang. Als je je EVC-procedure boekt voor 1 mei 2018, dan ontvang je een gratis verzilvering naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute.

Volledig Werkend Leren traject (9 tot 12 maanden)

In de CAO Kinderopvang is de functie pedagogisch werker in ontwikkeling opgenomen. Kinderdagverblijven mogen zelf mensen opleiden. Na de opleiding kun je met EVC je ervaring laten beoordelen in het Ervaringscertificaat en verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute. Bij onze partner KCM Training & Opleiding kun je voor € 1.995,00 BTW vrij het volledige Ontwikkelportfolio starten. Je Ontwikkelportfolio bevat literatuuradvies en praktijkopdrachten waarmee je je ervaring gericht kunt ontwikkelen. Je huiswerk wordt beoordeeld door een docent. Zo kunnen jij en je werkgever zorgen voor een structurele opleiding op de werkvloer.

Werkend leren traject met vrijstellingen

Als je deels ervaring hebt dan kun je een lerend werken traject starten om je vrijstellingen te meten en je ervaring gericht te ontwikkelen. Op basis van de nulmeting van je ervaring ontvang je advies en een offerte. De procedure Ervaringsonderzoek (EVP) gebruik je om je vrijstellingen in kaart te brengen. Deze procedure kost € 550,00 exclusief 21% BTW (€ 665,50 inclusief 21% BTW). In het Ervaringsprofiel ontvang je een beschrijving van je vrijstellingen en je ontwikkelpunten. In het Ontwikkelportfolio van onze partner KCM Training & Opleiding kun je je Ervaringsprofiel laten vertalen naar gerichte opleidingsactiviteiten om je ervaring te ontwikkelen. Voor 3 maanden kost het Ontwikkelportfolio € 995,00 BTW vrij. Je kunt per maand verlengen. Na het ontwikkelen van je ervaring kun je je EVP-portfolio aanvullen met nieuw bewijs en in de EVC-procedure je ervaring laten beoordelen in het Ervaringscertificaat en verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute.

MBO-diploma

Je mag je Ervaringscertificaat ook verzilveren naar het MBO-diploma. Je kunt gebruik maken van onze verzilveringsroutes met ROC A12. Je dient deel te nemen aan de verplichte examens Taal en rekenen. Verzilvering naar het MBO-diploma kost tussen de € 750,00 en € 1.000,00. Dit is afhankelijk van het aantal landelijke examens. Op niveau 4 moet je naast Nederlands en Rekenen ook examen Engels doen.

Voordelen voor deelnemers

De Arbeidsmarktroute Kinderopvang heeft de volgende voordelen:

 • - Heb je al voldoende ervaring in de hogere kwalificatie? Dan kun je je ervaring laten erkennen in het Ervaringscertificaat en verzilveren naar het erkende MBO-diploma.

 • - Heb je nog ervaring tekort? Dan ga je je ervaring in 10 weken in kaart brengen. Na het in kaart brengen van je ervaring studeer je onder begeleiding van een docent in het Ontwikkelportfolio aan het bijleren van je ervaring. Heb je je maatwerkopleiding voltooid? Dan kun je je ervaring laten erkennen en het diploma behalen.

 • - Je kunt tijdens je eigen werk leren en je takenpakket uitbreiden. Je eigen collega's en team zijn je praktijkbegeleider. Dit scheelt een hoop verletkosten.

 • - Je behaalt door je werkervaring te laten beoordelen een erkend Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO-diploma.

Voordelen voor werkgevers

Als werkgever heeft de Arbeidsmarktroute een hoop voordelen:

 • - Medewerkers leren in hun eigen werk. Dit scheelt verletkosten.

 • - Medewerkers worden begeleid door hun eigen collega's en leidinggevende. Dit geeft betrokkenheid bij alle partijen in het leerproces.

 • - Werkgevers kunnen de instroom, doorstroom en uitstroom in de organisatie inbedden. Dit maakt organisaties flexibel bij veranderingen in de markt.

Meld je aan

Met het onderstaande formulier kun je jezelf aanmelden. Kies sector <zorg en welzijn>, dossier <kinderopvang>. Selecteer daarna de richting of het diploma dat je wilt behalen. Na het verzenden van je inschrijving kun je met een gedetailleerde vragenlijst je ervaring in het beroep scannen. Na ontvangst bellen we je terug om de mogelijkheden te bespreken en op basis van je werkervaring een diploma te behalen.

Contact

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.